wtorek, 5 czerwca 2012

baba i cukinia

Kupiła baba cukinię. Bo nie miała baba kłopotu...
Uświadomiła sobie baba, że cukinia, owszem pyszna jest, ale w czyimś innym, niż baby, wykonaniu. Bo przecież baba nigdy sama cukinii w kuchni nie gościła. Wstyd!
No i kłopot powstał, kiedy wyszło babie, że jedyne, co sobie z cukinią przypomina, to grillowana owa cukinia. Banalne takie. Poza tym za zimno na grilla.
Przepisy w internecie jakieś takie zbyt nakombinowane, jak na pierwszą nieśmiałą przygodę.
Wytężyła baba mózgownicę... Pooglądała, co ma w lodówce. I wyszło, jak wyszło. Całkiem pysznie.

  • podsmażone kawałki kurczaka (niekoniecznie cycki, bo za suche - baba wzięła udka, jeno bez skóry)
  • podgotowane kawałki ziemniaków
  • ser żółty - dużo!
  • cukinia podsmażona na maśle (niektóre plastry obtoczone w otrębach owsianych - całkiem pycha!)
Najsampierw ziemniaki. Na to mięsko. Oprószyła baba żółtym serem. Na serze poukładała cukinię i znowu opróczyła żółtym serem. Przyprawy na wierzchu być mogo, ale nie muszo :)




I wio do piekarnika! Na jakieś 20-30 minutek.



Cukinia utytłała się w serze, aż miło. Mięsko podrzuciło trochę aromatu i tłuszczyku ziemniakom. 
Całość przewyśmienita. Żałuje baba, że nie zrobiła zdjęcia, zanim wyrwała z naczynia.

Porcja ma jakiś milion kalorii. A dwie porcje, które wciągnęła baba to już kaloryczny koniec świata!
Ale warto potem się tydzień odchudzać :)))



A Wy macie jakieś pomysły sprawdzone na cukinię? 
Bo nowe sztuki leżą już babie w lodówce :)))

7 komentarzy:

  1. Smakowiecie wygląda!Ja uwielbiam placki z cukini i leczo.Zapraszam po przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. ojapierdole!:P ja głodna jestem, a Ty tu takie cuda
    ja z cukinia robilam tylko ratatui (czy jak się to pisze) z mielonym mięsem, i tez było jami

    OdpowiedzUsuń
  3. ja z cukinią robię często leczo. Lubie też zupę z cukinii, faszerowaną cukinię mięsem mielonym.

    OdpowiedzUsuń
  4. cukienie pokroic w cienkie plasterki, obtoczyc w mace i usmazyc. pychota!!

    OdpowiedzUsuń
  5. nie przepadam za cukinią, ale to akurat smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, mniam jakie wspaniałości:) Ja tam mocze plasterki w jajku, sypię trochę solą, obtaczam w bułce tartej i wio na patelkę... Również polecam:)

    OdpowiedzUsuń